MANUEL BOIX

 

[tornar a la portada de El Gest, la Mirada]

 

 

LES OBRES EXPOSADES

 

 

 

 

 

 

Procés d’elaboració de l’Escenificació de Narcís.
Procés d’elaboració de l’Escenificació de Narcís.

 

icent J. Escartí

 


ESCENIFICACIÓ DE NARCÍS

En la sèrie El punt dins el moviment , potser els elements més espectaculars varen ser les escultures, que recorrien un espectre ampli pel que fa a materials i al resultat plàstic. Boix reprenia així un camí només apuntat en algunes obres dels seus orígens, i ara es mostrava com un escultor minuciós que curava la línia del dibuix fins a l'extrem i tal com habitualment ho sol fer en les seues pintures. Entre les escultures de Boix en aquella sèrie, n'hi havia algunes que, prenent com a motiu central la mà del jugador de pilota mentre sosté l'esfera de vaqueta, permetien a l'artista oferir-nos un conjunt de combinacions sempre suggestives on ell mateix s'imposava uns límits de vegades difusos, sempre provant d'aconseguir efectes impensats o tractant de transmetre una determinada sensació a qui observa. Si en Escorç la mà del jugador semblava eixir de la mateixa terra -de la pedra del país, de la tradició, per tant, com un homenatge a la història de la pilota en la nostra cultura-, en Narcís (1991), la mà i la pilota esdevenen una metàfora del passat i del present.

Guix de Seqüència.

L'escultura que ens ocupa, en marbre blanc de Macael, dividida en dos plànols claríssims i a la vegada ficticis, representa la mà que sosté la pilota, emergent de l'aigua i reflectint-s'hi. Però, aquell mateix reflex -lluny de ser provocat per un element líquid real, com en un altre Narcís , de bronze, ara a la ciutat de Castelló, instal·lat enmig d'una bassa amb aigua-, és un reflex tallat en el mateix marbre de la resta de l'escultura. El reflex de la mà i de la pilota, tot i ser purs volums deliberadament plens d'incisions que pretenen i aconsegueixen simular i suggerir l'aigua, no perd la consistència immaterial que s'espera d'una cosa tan etèria com són les imatges reflectides en un element líquid.

 

 

 

 

 

Procés d’elaboració de l’Escenificació de Narcís.

Escenificació de Narcís. 1991.

Escenificació de Narcís.
Marbre. 76 x 113 x 70 cm. 1991.
Exposicions:
— El Punt dins del moviment. Sevilla 1992, Teatre Romà, Sagunt, 1994. Drassanes de València, 1994. Llotgeta del Peix, Alacant, 1994. Centre d’Exposicions Sant Miquel i Centre Cultural Casa Abadia, Castelló, 1995. Sala Municipal d’Exposicions de Requena, 1993, Castellana 33 (Madrid, 1996). Centre Cultural CAM, Alcoi, 1997.
— Centre de l’Esport, Palau de Santa Bàrbara, València, 1995.
Catàlegs:
— El Punt dins del moviment. Generalitat Valenciana, València, 1992-97.
Propietari:
— Col·lecció de la Generalitat Valenciana. València, 1995.

 

 

[tornar a la portada de El Gest, la Mirada]

 

Si vols escriure'm pots fer-ho a: manuelboix@gmail.com